Öğrenilmesi Gereken 10 Programlama Dili

Teknoloji dünyası son 5 yılda inanılmaz bir patlama yaşıyor. Eğer bir akıllı telefon kullanmış veya bilgisayar üzerinden internette gezinmiş iseniz bunu farketmişsinizdir.
Bu gelişimin sonucunda programlama işlerinde ve koderlarda çok daha talep olduğu ve fiyatlarında artış meydana geldiği gözükmektedir. Hatta teknoloji dünyasının ötesinde, en az bir programlama dili öğrenmek düşünce yapımızı ve bakış açımızı değiştirdiğini görebilirsiniz. Bu konuda ünlü isimlerin de görüşleri mevcuttur. Apple‘ın kurucusu Steve Job “Bu ülkedeki herkez programlamayı öğrenmeli. Çünkü programlama, size nasıl düşüneceğinizi öğretir” şeklinde kod yazmanın önemini dile getirmiştir. Hatta bu konuda dünyada çok ciddi çalışmalar yapıldığını söyleyebilirim. Amerika’da genç yaşta kod okur yazarlığını aşılamak hedefiyle kurulan Code.org yaptığı tanıtım filminde birçok ünlü isimin program yazmaya teşvik edici tavsiyelerini bulabilirsiniz.
Code.org son dönemde yapmış olduğu bir kampanyayıda da sizlerle paylaşmak istiyorum.  “Hour Of Code” ismi ile içlerinde Amerika Başkanı Barrack Obama’nın da yer aldığı yeni bir kampanya başlattı. Kampanya ile ilgili bazı detayları da bize veren Code.org 9 Aralık’ta başlanılan kampanya doğrultusunda 2 haftada tam 600 milyon satırdan fazla kod yazıldığını iletti. Yapılan açıklamaya göre 170’den fazla ülkenin üzerinden 20 milyonu geçen öğrenci sayısı kampanyaya katılım göstermiş. Amerika’dan birçok okulun desteklediği kampanyada kız öğrencilerin ağırlıklı olması dikkat çekmekte.  Türkçe desteği olan bu kampanyaya kısa bir form doldurulmasının ardından derslere ulaşabilmek mümkün. Video desteği de olan eğitimlerde basit programcılık mantığını küçük yaşlarda kapılması hedeflenmektedir. Şimdi bu kampanyanın videosuna bir bakalım.
Şimdi tekrar konumuza dönecek olursak programlama dilleri sektöre göre değişmektedir. Finansal ve kurumsal sistemlerin karmaşık işlevlerini yerine getirmek için java ve C# gibi diller gerekirken, web tasarım ve yazılım için ise Ruby, PHP, JavaScript ve Objective-C gibi az kodla dinamik, çok yönlü ve fonksiyonel dilleri gerektirir.

1-Java

java2

Java Nedir:

Java 1990’larda Sun Microsystems tarafından geliştirilen bir sınıf-nesne tabanlı yönelimli programlama dilidir. Java en çok rağbet gören programlama dillerinden biridir. Bunun sebebi ise java kurumsal yazılımlar, web tabanlı içerikler, oyunlar, mobil uygulamalar ve onların yanı sıra Android işletim sistemi için bir standarttır. Java Mac OSX ve Windows üzerinde çalıştırılabilir.

Nerede öğrenilebilir:

2- C Programlama Dili

c programlama dili

 C Nedir:

70’li yılların başlarında geliştirilen genel amaçlı programlama dili C#, Java, JavaScript ve Python gibi diğer popüler diller için yapı taşlarını sağlayan en eski ve en yaygın kullanılan dillerdir. C genellikle işletim siitemlerinde ve uygulamaları gerçekleştirmek içim uygulanır.
Birçok diller için temel sağlama görevini görür. Başka bir programlama dili öğrenilmeden öce C ve C++ öğrenilmesi tavsiye edilir.

Nerede öğrenilebilir:

3-C++ Programlama Dili

cplusplus programlama dili

C++ Nedir:

C++ aslen c dilini geliştirmek için tasarlanmış nesne yönelimli programlama özellikleri ile orta seviyeli bir dildir. Firefox, Winamp ve Adobe gibi programlar C++’ın güçlü yazılımlarıdır. Bu yazılım sistemi uygulama yazılımı, yüksek performanslı sunucu ve video oyunlarını geliştirmek için kullanılır.

Nerede öğrenilebilir:

4-C# Programlama Dili

csharp progmralama dili

 C# Nedir:

Seslendirilmiş hali ile “C-şarp”  .NET girişiminin bir parçası olarak Microsoft tarafından geliştirilen bip programlama dilidir. C ve C++ ilkeleri birleştirilerek yapılan C# Microsoft ve Windows platformları için yazılım geliştirmek için kullanılan genel amaçlı bir dildir.

Nerede öğrenilebilir:

5- Objective-C

objectivec

Objective-C Nedir:

Objective-C  Apple işletim sistemi tarafından kullanılan genel amaçlı programlama dilidir. IPhone uygulamaları oluşturmak için kullanılır.

Nerede öğrenilebilir:

6-PHP

PHP
PHP dinamik web siteleri ve uygulama geliştirmek için tasarlanmış ücretsiz komut dosyası dilidir. Web geliştiriciler için popüler bir programlama dili haline gelmiştir. Harici bir dosya olarak beya html kaynağı belgesinin içerisine de gömülü olabilir. WordPress, Facebook, Digg gibi 200 milyondan fazla web siteleri bu dilde yapılmıştır.

Nerede öğrenilebilir:

7-Python

python
Python web siteler ve uygulamalar için yüksek seviye programlama dilidir. Yazılım geliştiriciler daha az sayıda kod yazarak kompakt sonuçlar çıkardığı için oldukça kolay bir dil olarak kabul edilir. Bu yazılımı Pinterest, Google, Yahoo ve NASA  tarafından kullanılmaktadır.

Nerede öğrenilebilir:

8- Ruby

ruby
Gelişmekte olan web tasarım ve mobil uygulamalar için dinamik bir nesne yönelimli programlama dilidir. Ruby basit ve yazımı kola bir şekilde tasarlanmıştır. Python gibi Ruby yeni başlayanlar için oldukça kullanıcı dostu bir dil olarak kabul edilir.

Nerede öğrenilebilir:

9-JavaScript

javascript
JavaScript birden çok web tarayıcıda kullanılabilen etkileşimli veya animasyonlu web fonksiyonları geliştirmek için gerekli olarak kabul edilir. Ayrıca oyun geliştirme ve masa üstü uygulamalarında kullanılmaktadır. Chrome, Safari, Adobe Acrobat ve Adobe CS içerisinde JavaScrip gömülüdür.

Nerede öğrenilebilir:

10-SQL

sql2
Structured Query Language (SQL) ilişkisel veritabanı yönetim sistemleri verilerini yönetmek için bir özel amaçlı dildir. En yaygın veri tabanı olan bu dil “Sorgu” fonksiyonu ile çalışır. SQL, American National Standards Institute (ANSI) ve International Organization for Standardization (ISO) tarafından standardize edilmiştir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder